вторник, 18 август 2009 г.

Иновации в цветарството.

Днес попаднах на нещо доста позабравено, а кокто всички знаем всяко добре забравено нещо е ново и доста модерно. Та така ето ги новите висящи градини на Семирамидат.е. второто от седемте чудеса на античния свят:


Това нововъведение е разработка на Topsy Turvy. Те създават тези специални саксии, които при поливане навлажняват цялото количество почва и корени, а не само повърхностния слой на почвата. Ако ви притеснява падането на пръст по пода - това няма как да стане, тъй като саксиите са покрити с капак, който не възпрепятства нормалното развитие на растението.
Всичко това е малко далеко от висящите градини, но аз правя точно тази асоциация като погледна тези саксии.Ето малко и за самите градини:

Флабон ни е оставил следното описание: " Висяща се нарича градината, в която растенията са високо над земята и която сякаш виси във въздуха… Ето как бихме могли да я опишем. Преди всичко тук има каменни стълбове, които носят тежестта на цялата постройка; техните украсени долни части образуват под постройката зала или колонада. Върху тях са наредени палмови греди, отделени една от друга със съвсем тясна празнина, това дърво е единствено, което не набъбва, ако се намокри, а като изсъхне отново се изправя… Върху гредите е насипан голям, дебел пласт земя, а в пръстта са посадени широколистни и други дървета, каквито обикновено се отглеждат в градините, както и най-различни видове цветя, с други думи - всичко, което е радост за очите и наслада за небцето. Преди да се засади, цялата площ се преорава няколко пъти… Ето така с рало се оре нивата над главите на тези, които се разхождат долу под колоните… А водните струи или текат свободно от кладенците, разположени на високо, или се докарват по тръбите на водното съоръжение, като се изпомпват под налягане посредством въртящи се спирали, задвижени от съответен механизъм. По този начин пръстта се поддържа влажна и в нея растат вечно зелени растения и широколистни дървета с мощни корени в естествена големина и развитие."

Няма коментари:

Публикуване на коментар