вторник, 10 август 2010 г.

Съвременният лик на Нanok! 한옥


Нanok- си е типичната традиционна корейска къща. Особеното в случая е съчетаването и със съвременно модерно обзавеждане в италиански стил.
Архитектът Simone Carena събаря старата постройка и я възстановява в предишната и форма използвайки повторно керемидите и каменните зидове. Съществуват няколко характерни форми на Нanok-а, /за които ще спомена в отделна публикация/. При този ханок формата е U-образна, но разглеждано от гледна точка не на латиницата, а на кирилицата бих казала, че формата на къщата е "П" - образна. Тази форма, както и изцяло затвореният квадрат, се използва при по-студените региони в Корея, с цел запазване на топлината и обособяването на вътрешен двор, който предотвратява прекъсването на връзката между човека и природата. В много от вътрешните дворове присъства растителност, а и миниатюрно езерце или поточе. Освен това при разпределението на функционалността на стаите Симон Карена се е водил и от рационалността, че родителя има лесна видимост към другите стаи, където децата си играят.

В холовата част има обособен мек кът за сядане, който като че ли е потънал в пода на самата стая. Друга особеност която силно се набива на очи е пътното огледало, позволяващо на отдъхващия родител да хвърля по едно око към спалнята на децата.това е наистина странен аксесоар, но пък полезността му не може да бъде оспорена. 

В лявата част на хола е оформена офисната част на жилището /работен кабинет/, която се дублира с трапезарията, тъй като масите са големи и удобни за хранене. Освен, че офисът по време на обяд и вечеря се превръща в трапезария, под покривното пространство непосредствено над офиса може да се използва като допълнителна спалня. Както ние си знаем 3 в 1. В дясната част Карена е предвидил прибиращ се рафт до библиотеката отделяща спалнята от офисната част на къщата, който може да се използва като бебешко легло, но за момента синът му си пише домашните там. 

Точно зад библиотеката се намира и спалнята на семейството, която е освен гардеробна и като детска стая, когато никой не спи. Къщата разполага с две бани, в които аз лично се изненадах, че плочките са в различен цвят от наложения свежо зелен. Точно така, едно време в почти всяко списание и книга за интериор пишеше колко е важно, особено през зимните месеци, човек да има нещо в ярко оранжево или жълто, което да зарежда и тонизира живущия само с един поглед към съответния предмет. Е явно за семейството на архитекта Simone Carena това е цвета на плода лайм. Няма стая, която да е лишена от него. Това наистина създава усещане за свежест и работоспособност, а и щом се харесва на цялото семейство, защо пък не?2 коментара:

  1. Напълно съм съгласна, че точно тази форма, както и изцяло затвореният квадрат, се използва при по-студените региони в Корея, с цел запазване на топлината и обособяването на вътрешен двор, който предотвратява прекъсването на връзката между човека и природата, там всичко има някаква умисъл и цел, е е просто ей така построено. В много от вътрешните дворове присъства растителност, а и миниатюрно езерце или поточе.На мен лично това доста ми харесва и планувам в нашият двор да направим подобни езерца с една буйна растителност.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пожелавам ви успех в начинанието и множество приятни мигове около новото езерце. Благородно ви завиждам за наличието но дворно място, в което да творите и обещавам скоро да кача вдъхновяващи снимки, които ще можете да намерите в част "ландшафт".

      Изтриване