четвъртък, 7 юли 2011 г.

Чаровен полилей от рециклирани бутилки!


Разработката на този полилей от рециклирани пластмасови бутилки никак не е нова. Полилеят е бил награден още през 2007 г., но тъй като чак сега го забелязвам и намирам идеята за страхотна, просто не мога да го пропусна да го отбележа сред страхотните идеи за постовете от  типа „Направи си сам...”
Идеята е невероятно елементарна, но крайния продукт е убийствено чаровен. Консумативите са непотребните ви пластмасови бутилки и по-точно дъната им. Нищо не ви пречи да си ги изрежете преди да изхвърлите останалата част от бутилките. Обърнах внимание, че малките бутилки на Coca Cola са с най-цветообразни дъна. Естествено нищо не ви задължава да използвате точно тази форма, но тези малки прозрачни цветчета са повече от прекрасни. Можете да си ги оцветите, да добавите допълнителни елементи мужду отделните цветчета и така да сътворите свой собствен и уникален по дизайн полилей, който ще си е абсолютно по ваш вкус. Аз вече си закупих кръгчета слюда и започнах да събирам дъна от бутилки, за да си изработя летни завески и обещавам, че ако ентусиазма не ме напусне да кача снимки на изработеното.
Но нека засвидетелствам заслужените похвали на дизайнерката Michelle Brand за страхотната идея за тези невероятно красиви каскадни полилей, които са достъпни за изработка от всеки в домашни условия. Все пак тя първа се е досетила и разработила тези интериорни детайли с еко-насоченост. „Никога не сме си представяли, че нещо толкова прости, евтини и обикновени като празни бутилки за вода може да се превърне в един такъв зашеметяващ и елегантна част от интериорния дизайн.”, „Нейната работа е в пряк отговор на проблемите на околната среда, вдъхновение и се развива от невидимите красотата на предмети от бита.” Самата дизайнерка казва за тези си творби следното: „След като една пластмасова бутилка от напитка е вече празна, тя се възприема като излишна и се изхвърля. Исках да оспоря това разточителство.”
Michelle Brand работи в Манчестър, Англия и през 2007 г. е била наградена с британска Златна  награда в раздел околна среда - жени изобретатели и иноватори. 
Източник и цитати: www.inhabitat.com
Прозрачни каскадни полилеи:
 Дизайнерката докато работи в студиото си:
 Няколко цветни полилея:
Завеси изработени на същия принцип:
И дори булчинска рокля, отново от рециклирани бутилки от безалкохолни напитки:
снимки на булчинската рокля благодарение на: www.yiuco.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар