петък, 9 октомври 2009 г.

Влиянието на цветовете в интериора! 4

ЛИЛАВОТО! Преди много години тъкани оцветени в лилаво много трудно се получавали. Поради тази причина само най-богатите членове на обществото имали възможността да притежават дрехи в тези цветове. Лилавото се превърнало в цвета на кралете от много страни, дори само управляващите имали законното право да се заобикалят от такива цветове.

Лилавото продължило да печели позиции на символ на богатство, влияение и сила. Богатите тонове на цвета лилаво и в днешни дни провокират усещане за величие и пищност. От наситено дълбоко лилаво до бледо виолетово, цветът предлага изобилие от декоративни възможности.

Този цвят е комбинация между твърдостта на синьото и енергията на червеното. Наситеното лилаво символизира лукс, амбиция и аристикратизъм, докато светлият цвят провокира носталгични и романтични чувства.

За повече хармоничност може да се спрете на цветовете близки до лилавото. Например тюркоазеното и тъмно синьото са близки до лилавия цвят.

Лилавото често се избира за интериора на детската стая, защото за него се смята, че провокира въображението и мисълта. Съчетан с друг жизнерадостен чвят като жълтото правят страхотна комбинация за детката стая. От два напълно срещуположни цвята, които се съчетават и допълват се получават страхотни неща. Срещуположният цвят на лилавото е жълтото. Другата алтернатива за съчетание е тъмно лилавото и златистото като наситен вариант на жълтия цвят.

Лилавото и Фен Шуй:
В тази философия лилавият цвят има функции близки до тези на червеното. Лилавото, червеното и златистото символизират богатство. Тъй като лилавото е съчетание между синьо и червено, то се свързва с елемент като водата и има силата да успокоява. Лавандулово лилаво и бледо моравото успокояват атмосферата и създават хармония.
Използвайте лилавото като допълнителен цвят в декорацията:


Независимо дали ще го изберете за обзавеждането на официалната трапезария, уютният хол или плюшената спалня, лилавото е перфектен избор дори само като акцент.
Прочетете още:


Няма коментари:

Публикуване на коментар