сряда, 8 юни 2011 г.

Влиянието на цветовете в интериора ! - 8 Бяло


След последната анкета стана ясно, че желаете да разберете какво е влиянието на белият цвят в интериора. В общи линии за белият цвят може да се каже, че той е неутрален цвят, който е еквивалент на бялата слънчева светлина и затова е разпознаваем от човека предимно на светло. Бялото се смята за източник на израстване на съзнанието, както и за най-зареждащият цвят, чрез който можете да си осигурите спокойствие и комфорт от най-високо ниво. Този цвят, като изключим разбиранията на древните гърци и някои от азиатските народи, е считан за символ на свободата и триумфа. Символизира също така чистотата, невинността, перфектността и непорочността. Поражда чувство за простор, вдъхва истинност, означава съвременност и изтънченост.

„Белият цвят действа приповдигнато и възвисяващо, и има максимално здравословно влияние. Той подтиква към благодарност, чистота, пълна власт над себе си. Съдържа в себе си качествата и въздействията на всички цветове едновременно, т.е. Ако нямаме нужда да предпочетем конкретен цвят, ние избираме бялото. В големи площи той носи скука, еднообразие. Ако установим, че бялото ни дразни би трябвало да се вгледаме дълбоко в себе си, защото това може да се дължи на алчност и прекалени амбиции. Тези, които предпочитат белия цвят са упорити, издръжливи хора, с ясна цел.” Източник: napravisam

Смята се за творчески цвят, защото бялото платно или лист хартия, дава свобода на мислите и въображението. По отношение на интериора бялото е двойнствен цвят, защото както може да е изключително освежителен за дадено помещение, така може да придаде и доста стерилен вид на домът ви. Съчетава се еднакво добре с всички останали цветове, като ги допълва или подчертава.

„Белият цвят притежава оптическото свойство ирадиация, т.е. разпръскване на светлината и като че ли заливат разположените до тях по-тъмни предмети и намаляват оцветените с тези цветове повърхности. Два примера. Ако през цепнатина в дъсчена стена преминава лъч светлина, то цепнатината изглежда по-широка. Когато слънцето свети през клоните на дърветата, клоните изглеждат по-тънки отколкото са всъщност (Рис. 1).” Източник: groovemanifesto
Рис. 1
Честно казано в първия момент се разочаровах, че ще трябва да пиша за белия цвят, но благодарение на избора ви попаднах на доста интересно разяснение за символиката на Българския  флаг, което или не ми е било преподадено, или ми е oбягнало през учебния процес в началното училище. Ако сте заинтересовани прочетете тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар