сряда, 11 ноември 2009 г.

Влиянието на цветовете в интериора ! - 7


Синият цвят се свързва с чувството за спокойствие, далечина, с представите за неограниченост и с мисловна концентрация. Затова е подходящ предимно за хора със затворен характер. Като цвят на небето и водата е символ на чистотата, мира, спокойствието, постоянството.


Създава усещане за спокойствие, отпускане на напрежението, води до сдържаност и усилва усещането за тишина.

В нашия интериор синьото създава чувството на привидност, отдалеченост, неограниченост нереалност, затова оптически разширява помещението и отдалечава повърхностите и предметите от наблюдателя. 

Той е подходящ предимно за малки помещения.  
Синият цвят е пълна противоположност на червения. Той освобождава мускулното напрежението, спомага за забавяне на пулса и намаляване на кръвното налягане, затова се препоръчва предимно за спалните и помещенията за почивка. 

В случая със синия цвят прави впечатление, че се използва предимно за стени и стенни покрития.  Сравнително малко се използва за меки мебели, а се съчетава чудесно с белия цвят, а за кухни с венге. 
Разбира се нюансът е от голямо значение. Лично според мен с този цвят и по-точно с тъмните му и наситени нюанси не трябва да се прекалява. Но това си е до индивидуално цветоусещане... Важното е на всеки да му е добре в собственият му  дом!

Прочетете още:
Влиянието на цветовете в интериора! - 4

Няма коментари:

Публикуване на коментар