вторник, 24 ноември 2009 г.

Ботаническа архитектура!

Трима млади немски архитекти са създали нова област в архитектурата наречена "arbo-архитектура". Лудвиг Фердинанд и колегите му архитекти, Оливър Щорц и Ханес Швертфегер, обособяват нова  специалност "ботаническа сграда." Тримата мъже наблягат на строителните конструкции, произведени от растения, както и изучаване на еластичността на  дърветата и разглеждането на това, как ефективно растенията могат да  растат около стоманени тръби. Тези изследвания и разработки са започнали в Университета в Щутгарт  - Институт - Основи на съвременен архитектурен дизайн.













На същия принцип те планират да започнат изграждането на осем метра  кула край езерото Констанс в южната част на Германия в края на тази година. / който минава от там нека изпрати снимки докаде е проекта ; ) /














"По наше мнение дървета са високотехнологични материали, което е и причината растежа на растенията да е част от нашата визия", казва Schwertfeger. "Ние ги започваме, но самото дърво продължава процеса на строителство," Лудвиг добавя. "В архитектурно отношение това е много рисковано - но това е една положителна риск."











Обучението на  дърветата  да растат по определен начин на декоративни форми не е нова, тя е била част от репертоара на квалифицирания градински пейзаж още от 13 век. А компании като израелската фирма "Plantware" са се заели да усъвършенстват тези техники.


Няма коментари:

Публикуване на коментар