петък, 18 септември 2009 г.

Quilling - Хартиено изкуство!

Quilling в превод означава "набирам","навивам" или "бродирам". Името на изкуството произлиза от думата "quill" - "паче перо", което се е използвало от монахини, като основен инструмент още в средновековна Европа /края на 14- началото на 15 век/. С негова помощ те са навивали тънки ивици хартия с позлатени краища и са изработвали малки хартиени брошки, които дори погледнати от близо създавали илюзията, че са направени от ивици злато. За съжаление хартията е краткотраен материял и малко са оцелелите шедьоври от средновековието, но въпреки това тази техника се е запазила през годините и до днес и е популярна в много страни, особено в Западна Европа- Германия и Англия. Но най-широко разпространение квилинг изкуството получава, когато е пренесено на Изток. Дори в Южна Корея е създадена цяла асоцияция на любителите на хартиените склуптори - обединяваща последователите на различните области на хартиеното изкуство. Квилинга през 15 век е считан за изкуство, през 19 век - за дамско забавление, а през 20-ти век - почти е бил забравен. Едва в края на миналия век отново започва да се гледа на него като на изкуство. В Англия принцеса Елизабета е била сериозно увлечена от изкуството квилинг, и много от нейните творения се съхраняват в музея "Виктория и Алберт" в Лондон.
Но каквото и да си говорим квилинг изкуството ни позволява да се видят необичайните възможности на обикновената хартия. Ето няколко творби от квилинг изкуството:

Към официалния сайт на авторката.
2 коментара:

  1. Хартиеното изкуство е страхотно, на скоро закупихме няколко картички които са декорирани с какви ли не красиви цветя и рози направени от хартия и са уникални, много изискани особено както вече се подаряват пари. Не знаех, че вЮжна Корея е създадена цяла асоцияция на любителите на хартиените склуптори - обединяваща последователите на различните области на хартиеното изкуство. Квилинга през 15 век е считан за изкуство, през 19 век - за дамско забавление, а през 20-ти век - почти е бил забравен.И сега вече виждаме как отново се развива, общо взето според мен няма нови неща, просто старите се обновяват по малко.


    ОтговорИзтриване
  2. До голяма степен сте прав/а. Всеизвестно е че всяко добре забравено старо е модерното ново за времето си. Разликата в случая е развитието не само на куилинга, но и на бизнеса с него. Производители на хартии, куилинг инструменти и аксесоари, рекламата и т.н. Това е живота, не можем да избягаме от миналото, но пък упорито го надграждаме и се стремим да извлечем максимума от него.

    ОтговорИзтриване