сряда, 13 юли 2011 г.

Влиянието на цветовете в интериора! - 9 Оранжево

Ще си позволя да ползвам следната статия, защото в нея доста обстойно и всеобхватно е описано влиянието на оранжевият цвят в интериора.
"Когато обмисляте какви цветове ще използвате в дома си, оранжевото вероятно не е начело на списъка. Що се отнася до боядисването на стените, повечето хора са нерешителни и избират жълтото, ако искат да използват ярък цвят, какъвто е и оранжевият. И с право. Поставен неправилно, оранжевият цвят бързо може да развали визията на всяка стая. Все пак може да използвате ярки цветове в домашния интериор и не е нужно да се ограничавате само в няколко бледи нюанса. Може да започнете с оранжевото като ефектен акцент, особено в тъмна стая. Купа, пълна с портокали или ваза от матирано оранжево стъкло ще добави светлина, ако е поставена върху мебел от полирано тъмно дърво. Ако търсите в последния момент нещо освежаващо за стая, която изглежда мрачна, решението е да отскочите до близкия магазин и да купите три портокала. Поставени в синя купа, те ще придадат на стаята нужната светлина. Не трябва да се придържате към използването на оранжево само в малки акценти. 
В действителност е напълно възможно да боядисате цяла стена в оранжево и да не се стряскате всеки път, когато влезете в стаята. Ефектът му може да се смекчи, ако в стаята има големи прозорци, през които да влиза не само светлина, но и други цветове. Ако решите да боядисвате стените си в оранжево, не забравяйте, че в стаята ще имате нужда от много акценти в друг цвят, покривката на масата може да е в бяло и зелено, дори корнизите могат да играят ролята на контрапункт на агресивното оранжево, стига да са в подходящ цвят. Белият таван придава неутрален баланс. Този баланс е решаващ, за да изглежда добре оранжевият цвят в дома ви. Бялото осветява оранжевото и омекотява достатъчно тоновете му, за да не се чувствате притиснати от цвета. Ако все още не сте решени да го използвате, помислете как и къде оранжевият цвят се среща в природата. Например портокалите растат между тъмни зелени листа. Ето защо зеленото е чудесен вариант за комбинация. Не се колебайте да копирате природата."

Източник: apartamentdizain
Бих добавила само, че тъй като за оранжевият цвят се смята, че възбужда апетита, той най-често се използва за кухненските помещения и за самите кухни. Според мен оранжевото, като енегричен и зареждащ цвят е особено подходящо и за бани. Всеки се чувства освежен след баня, а ако помещението е с оранжеви акценти, които да стимулират духа на човек, тогава комбинацията е повече от удачна. Освен всичко цитирано и казано дотук, ще вметна, че съчетанието между оранжево и черно изглежда доста величествено и луксозно. Това произхожда от асоциирането още от древни времена на оранжевият цвят със залязващото слънце, което е един от символите за царственост и могъщество. Лично аз когато чуя "оранжево" го асоциирам с портокал, тиква, "Немо" и рибките "кои", които са с толкова ярки окраски, че се забелязват отдалеко. 
Ето ви няколко оранжеви идеи за интериорно оформление с този зареждащ цвят:

Прочетете още:
Влиянието на цветовете в интериора! - 4

Няма коментари:

Публикуване на коментар