четвъртък, 25 ноември 2010 г.

„Rain chains” , „Кusari Doi” или просто дъждовни вериги! 雨の鎖

В последно време веригите за дъжд стават все по-популярни в целия свят. 

История: Дъждовните вериги или „Rain chains”/англ./ и „Кusari Doi”/японски/ не са нова идея. Японците от стотици години използват покривите на домовете си за събиране на дъждовната вода, която се е оттичала по въпросните дъждовни вериги в големи съдове поставяни отдолу и са я използвали за поливане на градини и насъждения. В миналото са използвали съвсем обикновени вериги, но за храмовете са били изработвани вериги с различен дизайн и множество детайли по чашките. В последствие този дизайн на храмовите дъждовни вериги е взаимстван от по-заможните японци за личните им домове и така до наши дни. Днес всеки може да си закупи готова дъждовна верига при голямо разнообразие на моделите, а и също така да си поръча да му бъде изработена такава по личен проект или идея.За направата им се използват чиста мед, месинг и алуминий. 
Предимства: Основното предимство на Rain chains е, че те са най-красивата и функционална алтернатива на традиционните, затворени улуци
Други техни предимства са не само естетическата красота, която придават на всяка една къща, но и лесната инсталация, липсата на поддръжка/сетете се каква досада е да се чистят насъбралите се листа в улуците/, надежността /няма да се разкачат от фасадата поради температурните влияния/, а и не на последно място/и според мен най-голямото им предимство/ е ропота на стичащата се вода – звукът е мелодичен и приятен, за разлика от звука на стичаща се вода в улук. 
Но за издавания звук е определящa не само формата на Кusari Doi /дъждовната верига/, a дори съдът в който се оттича/събира водата. От лекото подрънкване на самата верига до звуците на стичащите се капки при дъждовно време – това си е направо лечение за изопнати нерви чрез слушане на природни, релаксиращи звуци.

Стилове:
Link  визията е най-близо до оригиналната форма. При верижните модели е характерно, че те са склонни да изпръскват повече вода от чашковидния стил, а това определящо за мястото където се монтират. Този вид са по-подходящи за монтаж покрай веранди и надвеси. Моделите варират от базавата физия на верига до преплитането на две, три и повече вериги, както и модифициране на халките в ромбове и други геометрични фигури. Предпочитани са за по модерните архитектурни дизайни.
Cup  визията е взаимствана, както вече споменах от моделите изработвани специално за храмовете. Малките купички/чашки или камбанки, както предпочитате/ са с отворени дъна и действат на принципа на фунии, които отвеждат водата от една чашка в следващата разположена по долу. Те са и доста по ефективни от верижня стил, тъй като дори при проливни дъждове изпръскват много малко вода. Това ги прави и далеч по-подходящи за монтаж в близост до прозорци и врати, а и като цяло могат да се поставят навсякъде. При тях свободата на форми и декориране е много голяма и зависеща единствено от човешкото въображение. Интересното е, че са започнали да правят и двойни дъждовни вериги./поместена е и една такава снимка/

Най-отдолу: Японците най-често поставят керамичен  или каменен съд под веригата, който се пълни с вода, така че когато вали, водата капе от веригата в съответния съд, създавайки приятен ропот. Алтернатива е да направите един квадрат от секвоя или кедър под веригата и да го напълнете с малки камъчета. Принципно се ползват и специално изработени медни купи,  които се предлагат в различни размери, което също е определящо за звука, но това зависи и от други неща, като с какво е  напълнена и колко е дълбока самата медна купа.
Вижте и една доста интересна дъждовна верига, в чието създаване е вложено доста въображение.
Освен това ако проследите връзката ще видите , че дори замръзнали дъждовните вириги пак са си наслада за окото. Frozen Kusari-Doi
И най-забавното за най-накрая... обици с визия почерпена от Кusari Doi. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар