четвъртък, 24 февруари 2011 г.

От бюрото ви расте дърво?!


Би било чудесно, нали? Обикновено слагаме по едно саксийно цвете на бюрото си и се радваме на зеленината му. Е да обаче в офиса на двете компании „PONS and HUOT” в Париж, служителите се чувстват като в малка горичка. Ако аз имах късмета да работя в подобен офис бих си взела не рибка в аквариум, както е възприето, а някаква птичка. Въпросния прекрасен офис се ползва от 15 служителя, които надали биха си пуснали птички, които освен да чуруликат биха и цапали. Та без да се отплесвам повече в мечтания... 
Първо за самата сграда – тя е построена в края на 19 век със стоманена конструкция в характерния за периода стил и е била използвана за промишлени цели. Освен това се говори, че е реализирана от Густав Айфел, чиято фамилия не може да не ви говори нищо.
Та така тази стара сграда е ремонтирана, монтиран й е нов самопочистващ се стъклен покрив и стоманената й конструкция е напълно възобновена в първоначалния й вид. Всичката тази проникваща светлина, предполагам е провокирала идеята на архитекта Christian Pottgiesser да вмъкне природата в офисното пространство. За целта е използвана дървена плоскост от масивен дъб (1,7м.вис./22м.дъл./14м.шир.), в която са изрязани работните места и стъклени прозорци пропускащи дневната светлина в помещенията разположени на по-ниско ниво, като стаята за отдих и заседателната зала.
За спокойствието на работните места в общата офисна част са монтирани куполи от плексиглас, които според мен допринасят за цялостния горски пейзаж защото наподобяват огромни капки роса изтърколили се от 8-те високи дървета – Ficus Panda.
Въпросните дървета наистина са красиви, но изискват не малко пространство. За тях е са използвани 18,3 куб.м. почва, която е разположена в незаетото от помещения пространство на долно ниво, където се помещават и мобилни технически системи (климатични, компютърни, електро, отоплителна и водна).
И тъй като аз вече се изгубих в превода, най-общо за разпределението на сградата бих написала, че офисните площи са разпределени в седем самостоятелни стаи за всеки директор и едно отворено-общо пространство, където работят останалите осем служители. Освен това в сградата има заседателна зала, стая за отдих, кухня и тоалетни, както и архивни стаи по четерите периферии на сградата. Но по интересното в случая, е че липсва антре и приемна, а до работните помещения се стига по тесни коридори по периферията на сградата, точно като ферма за мравки... :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар