сряда, 11 май 2011 г.

Традиционните японски мебели!

Не е тайна за никого, че японците обичат да са в близост до природата, което е и предпоставка за характерният вид на традиционните им мебели. За да са в унисон и в непрекъсната връзка с природата те обичат не само да седят на пода, но и да спят на него. Естествено тук говорим за традиции, към които в днешно време всеки сам решава до каква степен да се придържа, но си е факт, че все още се произвеждат и използват традициони японски мебели. Един от големите производители на тези мебели е Hara Design. Различното от столовете, които ние познаваме още от детството си е, че под традиционната японска маса не можеш да минеш, но пък не можеш и да паднеш под нея, ако си прекалил с алкохолните течности. :))) Положението при столовете е същото - имат удобна облегалка и седалка с мека част, но нямат крака, което би решило проблема на множество кръчмари, претапициращи редовно столовете си от танцуващите по тях чалгари, за да могат всички на масата, а понякога и цялата кръчма да види чупките им в ханша. 
Та след като изяснихме предимствата на традиционните японски мебели, смятам е време да подчертаем тяхната естетическа красота. Традиционните японски ресторанти са обзаведени с точно такива мебели. Те в повечето случай са разположени в самостоятелни салони, които са изчистени от излишни предмети с цел посетителите максимално да се отпуснат в една спокойна обстановка и да се насладят на храната. Характерно за японския интериорен дизайн е да се използват семпли и елегантни мебели, а да се акцентира на природни фрагменти, като икебаната или произведения на изкуството. 
Няколоко от моделите на Hara Design
Едно трикорако столче от НЕтрадиционните им линии на мебили. Смятам, че е особено подходящо за кръгли маси. Дизайнът е от 1993г.
Ратаново предложение, което не е от същата фабрика, но намирам за интересно да ви покажа.
А това е едно по-модерно изпълнение на традиционната мебел. Това дори не съм сигурна дали се води за стол или кресло?

Прочетете още: Легло "Лото"!

Няма коментари:

Публикуване на коментар