петък, 13 януари 2012 г.

Стъклен път, спиращ сърцето!

Днес смятам да съчетая постовете забавен петък и дестинации, защото тази година повече от всякога ми идва да си стегна раницата и... "Довиждане Родино!". Сама незнам защо, но ми се върши нещо щуро, ежедневието така ме е стегнало за гушата, че чак дъх не мога да си поема, а ако ще се умира, то нека е от спряло сърце. /не заради друго, но звучи по-мигновено и безболезнено от задушаването/ :) И точно днес търсейки интересни дестинации, попаднах на тази стъклена пътека в планината Tianmen в Zhangjiajie, Китай. Не че ми е омръзнал живота, /извинете/ съществуването ми в България, но човек от време, на време трябва да върши щуротии, за да се почувства все още жив. А какво по-подходящо от една такава спираща дъха, живописна разходка на приблизително километър и половина надморска височина? Дължината на стъклената пътечка е 60 метра, но колко му трябва на човек да преодолее стаха си от високо? Смятм, че поне за мен ще си е повече от достатъчно да измина прозрачната пътека, свързваща западния склон на Yunmeng Fairy Summit  с върха на Tianmen планината в Zhangjiajie.
Източници: www.inspir3d.net; www.designboom.com; www.en.wikipedia.org; www.chinafacttours.com; www.news.xinhuanet.com; http://blog.travelpod.com; http://www.topchinatours.net


Сега нека ви покажа за какво, де факто иде реч:
Ето го на входа към планината.

Оказва се, обаче че да се стигне до него, също не е от най-лесните задачи...

Както и да е, след входа, виждате немалко количество стълби, предполагам целящи да ви вкарат малко здрав разум в главата.

Ако завидната бройка стълби не са си свършили работата, то следва дълга пътека, която освен, че ви осигурява допълнително време за размисъл със стимулираща гледка на попастта пред вас, ами и ви отвежда до западния отвесен склон на планината, където ако по някаква липса на подаден импулс от мозъка към краката ви, /съответно даващ команда да се завъртите и с бърза крачка да поемете в обратна посока... където ви очаква безславен, но пък щастлив край/, то ще забележите и самата цел на целия този път - "Стъклената пътека".
Ще е истинско чудо ако върху нея видите смело стъпил друг шемет освен вас, естествено от неазиатски произход, защото за средностатистическия азиатец свикнал да обитава небостъргачи разходката до тук му се е видяла, като да изпуши цигара на терасата си. Ето ги на снимат си на воля и очите им не мигват...

Децата им от прекаляване с аниме и манга, също се мислят за безсмъртни...

Но нека докато още не сме тръгнали по "стъкления път" ви разкрия няколко хитринки, от които може да се възползвате, ако сте от ентусиастите вече навили се да стигнат до тук. 
Хитрите "високобоязливци", ако мога така да ги нарека, че ми бяга думата в момента, та те стават рано и хващат пътеката още докато плътни мъгли обвиват стръмните склонове и удобно   закриват бездната, която се разкрива с напредването на деня.
 Защото едно е да вървиш по тази пътека, когато има мъгла и...

и... съвсем различно, когато мъглата я няма.

Защото снимките когато не са извадени от контекста, ясно се вижда, къде всъщност проверявате възможностите си. Ето точно там където, ако кихнете и орлите ще ви чуят. 

Другата хитринка, с помощта на която ще се окажете сред малцината славно преминали от другата страна на стъкления път е, идете когато е валял сняг и хубаво е натрупал. Обути с подходящи обувки, ще се пързаляте възможно най-малко върху заснеженото стъкло, но пък поне благодарение на натрупания сняг няма да виждате през стъклото зейналата пропаст под краката ви.
А и, ако случайно ви снимат оправданието подхлъзнах се на снега и паднах, ще е по-вървежно и по-малко излагащо от това да ви щакнат така:
Или пък така:
Ако пък сте успели мъжката и стоически да преминете през цялата стъклена пътека, то не забравяйте на чист китайски да помолите друг смелчага да ви снима, надали ще се върнете отново там, осигурете си спомен и доказателство, че сте минали през всички тези изпитания.

След всичките тези емоции, и защото сигурно още ще ви треперят краката, китайците добре са се сетили да ви осигурят лифт за слизане, на който вече далеч по-спокойно ще можете да се насладите на гледката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар