неделя, 10 април 2011 г.

Основи в Quilling-a! - 1

Тъй като постовете за Quilling-a се оказват едни от най-четените, няма как да не отговоря на проявения интерес. Започвам този пост, в който ще опитам да дам повече и по-подробни разяснения за това изкуство, а предполагам за някои от читателите вече е и хоби. За момента не мога да обещая дали ще е поредица от постове или ще допълвам и актуализирам този пост, но поне слагам началото.

Основни положения в Quilling-a

Повечето форми в Quilling-a се изработват от навити хартиени ленти, които в последствие се притискат в желаната форма. С помоща на малко лепило, получените след навиването "Рулони" могат да бъдат завършени, т.е. залепени с цел да запазят формата си. Хартиените ленти може да се навиват ръчно, но е далеч по-удобно да се използват инструменти за Quilling. Единият е Slotted Quilling Tool- той е разцепен при върха и позволява да се заклинва началото на хартиената лента. Имено заради това се счита за особено подходящ за начинаещи, но използването на този инструмент при напреднало ниво в Quilling изкуството е недопостимо. Изработените с този прибор форми имат недостатъци, които ще видите от втората снимка.

Вторият основен инструмент е Needle Quilling Tool- той е с остър връх като на игла, използва се от напредналите в Quilling-a, и при изработените с него рулони липсват недостатъци. Освен това той се използва за изработването на големи спирали.

Споменатото по-горе навиване на хартиените ленти на ръка бези каквито и да е инструменти е привилегия за специалистите с дългогодишна практика, за да имат ръчно навитите рулони представителен вид.

Освен тези два основни инструмента се използват и спомгателни такива. Заострените или подвити пинсети са изключително полезни за позиционирането на готовите форми върху основата на разработван проект по определен дизайн. 
За останалите спомагателни инструменти ще пиша следващия път, защото сега ми се иска да наблегним на основните рулони в Quilling-a. Размерът на рулоните зависи от дължината на навиваната лента, дебелината на хартията и колко стегнато се навива.
Формите в Quilling-a се разделят в две направления:
1. Rolls - в превод ролки;

2. Scrolls - в буквален превод -свитъци, заврантулки, спираловидни орнаменти. Аз предпочитам да използвам думата "навивки".


Ето и най-използваните форми на рулони в Quilling-a.
Ако сте от Варна бих ви посъветвала да разгледате едно малко, но доста добре заредено с материали и инструменти за квилинг арт-магазинче/ за съжаление не се сещам за името/ малко над адвокатската градинка в дясната страна посока бул. Мария Луиза. Инструментите са като тези от снимките по-горе, а не самоделки като в слънчоглед. 
Вече ми е известно името на магазинчето, казва се "Greta's Art", а това е блогът с творбите на собственичката му.

Последна актуализация: 22.07.2011г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар